A sakktábla és a beteg együttműködés kapcsolata
Emlékeznek a sakkhoz kötődő történetre, amelyben a sakktábla mezőire négyzetesen növekvő számú búzaszemet tettek – így hamar kiderült, hogy azok már nem férnek el a táblán? A baktériumok szaporodása is hasonló dinamikát követ – feltéve, hogy rendelkezésre állnak bizonyos tényezők. Ilyen esetekben a megduplázódási (az un. generációs idő) körülbelül fél óra.
Az újtípusú koronavírus „természetének” egyre szélesebb körű megismerése tette lehetővé, hogy már egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy a COVID-19 legfontosabb „célszerve” a tüdő és a szív. A fertőzés során súlyos akut respiratórikus szindróma (SARS) alakulhat ki citokinvihar jelenséggel övezve.
Ideális környezeti tényezők megléte esetén a tápanyaghiány jelenti a baktériumok szaporodásának egyik gátját. A gyorsan szaporodó baktériumom felélik az szabad tápanyagokat, a szaporodásuk lelassul. Mindezek eredményeként a baktériumok – még kedvező körülmények megléte esetén sem szaporodnak négyzetes ütemben. Hogyan érhető el mégis, hogy a probiotikus baktériumok szaporodását a maximális mértékben támogassuk?
Erre az igényre jó válasz az, ha a probiotikus baktériumok mellé a szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat, prebiotikumokat adunk – méghozzá olyan mennyiségben, hogy a szaporodásuk hosszabb távon is fennmaradjon. Hasznos megoldás, ha olyan prebiotikumokat használunk, amelyek nem csupán a szaporodást segítik, de az ilyen készítmény fogyasztását is megkönnyítik – így a beteg-együttműködést is javítják. Ilyen prebiotikumok az oldható növényi rostok.
Oldható növényi rostok
Alapvetően a növényi rostok, cukormolekulákból képződött polimerek, vízoldékonyságuk alapján vízoldható és vízben oldhatatlan csoportba sorolhatók. Bár mindkét típus felépítése – kémiai szempontból – hasonló. Az oldódó rostok azonban elágazó szerkezetűek, így sokkal lazább felépítésűek.
Míg az oldhatatlan rostok fogyasztása sokszor kellemetlen és nehézkes, addig a vízoldható rostok nyákos jellegűek, az elfogyasztásuk könnyű. Akár oldható, akár oldhatatlanok ezek a rostok, az ember nem képes a megemésztésükre, ellenben a probiotikus baktériumok mindkét féle rost bontására képesek.
Az egyik legkiválóbb, és a probiotikus baktériumok szaporodását legjobban segítő vízoldható rost az inulin (1), amely a két leggyakrabban alkalmazott probiotikus baktérium-rend a Laktobacillusok és a Bifodobaktériumok szaporodását gyorsítja, melynek egyik igen fontos következménye a rövid szénláncú zsírsavak képződése. Ezek a zsírsavak jelentik bélhámsejtek fő táplálék-forrását és jelentősen felgyorsítják a sérült sejtek regenerálódását (2,3).
Létezik olyan készítmény, amely az inulin mellett a széklet tömegét növelő, ugyancsak prebiotikus tulajdonságú egyiptomi utifű maghéjat (Psyllium husk) is tartalmaz. Utóbbinak a bélműködésre kifejtett előnyös hatása már évtizedek óta jól ismert, klinikailag alátámasztott tény (4,5). A hatás tehát három irányú: a probiotikus baktériumok szaporodásának segítése mellett növelik a széklet tömegét, gélképző tulajdonsága révén (7) segíti a széklet nedvességtartalmának emelését, a széklet ürítését, így enyhíti a kismamák székelési nehézségeit. Az útifű mag héja ezen felül csökkenti a glikémiás választ és így hozzájárul a kiegyensúlyozott testsúlykontrollhoz is, így a diéta hasznos kiegészítője is egyben (8).
Az ideális kombináció
Amennyiben az inulint, az egyiptomi útifű mag héját és többféle, egymás növekedést nem gátló probiotikus baktériumtörzseket együtt alkalmazzuk, úgy a baktériumok, ebben a számukra kedvező mátrixban igen gyors szaporodásnak indulnak. Ezzel magyarázható, hogy a Lepicol (hazánkban Lepicol Plus néven forgalomban lévő) készítménnyel végzett randomizált, dupla vak, placebo kontrollált vizsgálatnak az eredménye (6) szerint a négyhetes kezelés ideje alatt lényegesen javultak a székrekedéses betegek tünetei, csökkent a hashajtó szedésének igénye és a betegek az életminőségük előnyös változásáról számoltak be.
Felhasznált irodalom:
- Akram W, Garud N, Joshi R. Role of inulin as prebiotics on inflammatory bowel disease. Drug Discov Ther. 2019;13(1):1-8.
- Qing Y, Xie H, Su C, Wang Y, Yu Q, Pang Q, Cui F. Gut Microbiome, Short-Chain Fatty Acids, and Mucosa Injury in Young Adults with Human Immunodeficiency Virus Infection. Dig Dis Sci. 2018 Dec 17.
- Yang H, Duan Z. The Local Defender and Functional Mediator: Gut Microbiome. Digestion. 2018;97(2):137-145.
- Spiller GA, Shipley EA, Chernoff MC, Cooper WC.Bulk laxative efficacy of a psyllium seed hydrocolloid and of a mixture of cellulose and pectin. J. Clin Pharmacol. 1979 May-Jun;19(5-6):313-20.
- Marteau P, Flourié B, Cherbut C, Corrèze JL, Pellier P, Seylaz J, Rambaud JC. Digestibility and bulking effect of ispaghula husks in healthy humans. Gut. 1994 Dec;35(12):1747-52.
- Cudmore S, Doolan A, Lacey S, Shanahan F. A randomised, double-blind, placebo-controlled clinical study: the effects of a synbiotic, Lepicol, in adults with chronic, functional constipation. Int J Food Sci Nutr. 2017 May;68(3):366-377
- Marlett JA, Fischer MH. The active fraction of psyllium seed husk. Proc Nutr Soc. 2003 Feb;62(1):207-9.
- Ayman S. Abutair, Ihab A. Naser, and Amin T. Hamed Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial) Nutr J. 2016; 15: 86.
Fordította és összeállította:
Dr. Bencz Zoltán
tudományos munkatárs
FORRÁS: drprobiotikum.hu
Az eredeti cikk megtekintése