A székrekedés tünetei

Székrekedés tünetei

Gyakran együtt élünk hétköznapi problémáinkkal, szinte az életünk részét képezik. Annyira megszokjuk őket, hogy egy idő után nem is gondolunk arra, hogy a problémák nagyobbik része megszüntethető lenne.
A székrekedés olyan egészségügyi probléma, ami az európai lakosság közel 17% -át érinti átlagosan. Gyakoribb a nőknél és idősebb korban, valamint a stresszes életmódot folytatók körében. Tapasztalatból tudhatjuk azonban, hogy életünk egyes periódusaiban szinte mindenki átesik székrekedéses panaszokon, amelyek általában – egy idő után – maguktól rendeződnek.

Nézzük, mik a székrekedés jellegzetes tünetei?

  • ritka székletürítés, heti három alkalomnál kevesebbszer
  • kemény állagú, gyakran kis, bogyó alakú széklet
  • a székletürítés nehéz, erőlködésre késztet

A székrekedés hátterében a bélműködés lelassulása, a széklet megrekedése, és következményes kiszáradása áll. Ezek együttesen vezetnek a kellemetlen tünetekhez, amelyek hosszabb idő alatt, odafigyelés hiányában akár krónikus problémává is válhatnak, amelynek a kezelése akár orvosi figyelmet is igényelhet. Érdemes tehát elébe menni a problémának, amit akkor tehetünk meg, ha ismerjük az okokat.

A székrekedés tünetei mögött álló biológiai, pszichés és életmódbeli okok

  • kevés testmozgás
  • rostszegény ételek fogyasztása
  • fokozott lelki terhelés, stressz
  • hormonális változások, például terhesség vagy menopauza
  • és bizonyos gyógyszerek szedése

szekrekedesHa a székrekedés tünetei Önnél is fennállnak, érdemes elgondolkodnia azon, hogy nem szükséges ezekkel a tünetekkel együtt élni. Az okok ismeretében az esetek legnagyobb részében tudunk tenni a tünetek enyhítésért, megszüntetéséért.

A testmozgást első helyen említjük, mert ez jelenti a legerősebb ingert a bél számára. A rostos ételek fogyasztása szintén a saját döntésünk eredménye: itt elsősorban növényi anyagokra, zöldségekre és gyümölcsökre érdemes gondolnunk, melyek már évszaktól függetlenül rendelkezésre állnak, illetve teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására, melyek egyre nagyobb választékban érhetőek el.

A lelki terhelést nehezebb elkerülnünk és a hormonális változással vagy az idősödéssel szintén nem tudunk szembeszállni, valamint a gyógyszerek szedése sem elhagyható a legtöbb esetben. Ilyenkor érdemes meggondolnunk, hogy kíméletes, a bélmozgást és a széklet ürítését elősegítő készítmények segítségét vegyük igénybe. A legtöbb hashajtó hatású gyógyszer nem elég kíméletes, erőteljes hatású, és előfordul, hogy a használatukhoz hozzá lehet szokni. Érdemes tehát természetes megoldást választanunk a probléma enyhítésére, megszüntetésére.

A Lepicol granulátumot nagy mennyiségű vízben feloldva selymes tapintású anyag képződik, melynek nincs íze, így kedvünkre ízesíthetjük, például narancslében oldva. A finom, zselés-állapotú anyag az egyiptomi útifűmag héjából készül. A zselés anyag végighalad a beleken, kitapad a bél falára, segíti a széklet haladását és így a könnyebb ürítését. Enyhe ingert jelent a bélfal számára, így erősíti a természetes bélmozgást. Fontos tulajdonsága, hogy hasznos baktériumokat és a növekedésüket segítő prebiotikumot (inulin) is tartalmaz.

Valóban nem kell elfogadnunk a hétköznapi egészségügyi problémákat. Tegyünk a saját egészségünkért, amire most egy igen hatékony módszer áll a rendelkezésünkre. Az életünk minőségéért magunk felelünk. Saját egészségünk mellett gondoljunk a családunk tagjaira is. Ha van a közelünkben idős hozzátartozó, akkor egy beszélgetés során érdemes megemlíteni a most olvasottakat.