Mit tehetünk székrekedés ellen?

Mit tehetünk székrekedés ellen?

Szorulása, székrekedése a legtöbbünknek volt már életünk egyes szakaszaiban. Általában könnyen túltesszük magunkat a tüneteken és azt is gondolhatjuk, hogy ez az élet ’természetes’ velejárója. Egyáltalán nem az.

A székrekedés, mint a szervezetünk legtöbb jelzése: figyelmeztetés, hogy változtatnunk kell. A legkézenfekvőbb megoldások azonban általában nem a legjobbak. A legkézenfekvőbb megoldás, hogy rögtön felkeressük a legközelebbi gyógyszertárat.

Székrekedés elleni szerek

Az első gondolatunk, hogy a tüneteket kezeljük: legyen könnyebb a székelés és ne érezzünk fájdalmat. Ebben segítenek a székrekedés elleni szerek, melyek közül a hashajtók a legismertebbek. Ezek a készítmények hatékonyak és gyorsan hatnak, ám gyakori mellékhatásuk, hogy az alkalmazásukhoz hozzá lehet szokni. Szorulásom van – tehát hashajtót szedek. Van jobb megoldás!

Természetes megoldások

A legjobb, ha természetes megoldásokat keresünk a székrekedés enyhítésére. Ilyen megoldások:

  • több folyadék fogyasztása: minél több folyadékot fogyasztunk, a béltartalom annál könnyebben halad tovább és a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz
  • fogyasszunk székrekedés elleni ételeket, olyan növényeket, amelyeknek magas a rosttartalma
  • erősíti a bélmozgást és így a szorulás leküzdését, ha többet mozgunk. A mozgás természetes inger a belek számára, ugyanakkor kihatással van az általános egészségi állapotunkra is.

Székrekedés elleni ételek

A sok rostot tartalmazó, székrekedés elleni ételek közül az egyik leginkább ismert a rostokban gazdag szilva. Ha azonban elmúlt a szilva szezonja, gondolhatunk olyan készítmények alkalmazására is, amelyek idénytől függetlenül mindig kéznél vannak.
A Lepicol készítmény alkalmazásakor gondolnunk kell arra, hogy nagymennyiségű vízben keverjük el a granulátumot, és várjuk meg, amíg megduzzad. A készítmény igen kíméletes hatású, segít fellazítani a székletet, és hozzájárul a természetes bélflóra kialakításához.

Figyeljünk a szervezetünk üzenetére

A székrekedés valóban a szervezetünk egyik fontos jelzése: ha időben megértjük ezt az üzenetet, akkor nem csupán a kellemetlen tünetektől szabadulunk meg, hanem energikusabbak és fittebbek is leszünk. Természetesen.