A haspuffadás kezelése

A haspuffadás kezelése

Mindannyian szeretünk jól, fitten kinézni, szeretjük, ha az alakunk a legjobb képet mutatja rólunk. Érdekes módon a belső probléma, a haspuffadás és a külső kinézet két területen is egybeesik, ezért érdemes néhány szót szánni rá. Ez a két terület:

  • a mozgásigény, ami mind a haspuffadás esetében, mind a jó külalak esetében fontos; utóbbi esetben a mozgás szükségessége magától értetődik, míg az első eset távolról sem nyilvánvaló: a testmozgás jelentős hatással van a belső szerveink állapotára, a beleink sokkal egészségesebben ’fittebben’ működnek, mint mozgás hiányában – minél többet mozgunk tehát, annál fittebbek leszünk kívül-belül egyaránt;
  • a haspuffadás látszik: a belekben felgyülemlett gáz kidomborítja a hasfalat és sokkal testesebbnek mutat minket, mint azt a súlyunk indokolná – csupán esztétikai okból is érdemes tehát megszüntetni a haspuffadást.

Milyen eszközeink vannak a haspuffadás kezelésére?

puffadasEmlítettük a mozgást, mint a bélműködés serkentésének legfontosabb eszközét. Itt érdemes annyit megjegyeznünk, hogy nem megerőltető mozgásról van szó, hanem ritmusos, dinamikus mozgásról, ami mind az izmainkat, mind a beleinket átmozgatja. A sport mellet ilyen lehet akár a tánc is. Fontos továbbá a rendszeresség: jobb, ha minden nap keveset, mint ha egy héten egyszer nagyon intenzíven mozgunk. A másik, gyakran hallott módszer a rostos ételek fogyasztása. Ezek valóban segítenek, ám árthatnak is. Nézzük, miben segíthetnek, és hogyan árthatnak.

  • A rostos ételek, elsősorban a teljes kiőrlésű pékáruk, a zöldségek legtöbbje és a gyümölcsök gazdagok rostokban; a rostok tisztítják a bélfalat, ingerlik a felületét, ezáltal intenzívebb mozgásra késztetik a beleket – ezek a nyilvánvaló előnyök.
  • Hátrányos lehet viszont a rostok fogyasztása akkor, ha nem állnak rendelkezésre olyan baktériumok, amelyek képesek a lebontásukra – ugyanis a növényi rostokat az emberi szervezet nem képes lebontani! Erre csak a baktériumok képesek. Fontos tehát, hogy a növényi rostok fogyasztása mellett rendelkezésre álljanak a lebontáshoz szükséges jótékony baktériumok, a probiotikumok. Ezek hiányában puffadás alakul ki!

A folyadék szerepe a haspuffadás kezelésében

Bármilyen kiegyensúlyozottan is táplálkozunk, a tápanyagok csak akkor tudnak felszívódni és táplálni minket, ha eleséges víz áll rendelkezésre. Ahogyan az életkor előre halad, a szomjúságérzés csökken – ugyanakkor a szervezetünk vízigénye nem. Ugyancsak ez a helyzet a nagy figyelmet igénylő munkakörök esetében, amikor alig van módunk, akár egy pillanatra is, elszakadni a munkánktól. Ebédre is legfeljebb egy szendvicset fogyasztunk el – és egy pohár vizet. Ez kevés!

Ha haspuffadást tapasztalunk, akkor a fentieket érdemes figyelembe vennünk. A haspuffadás kezelése tehát több módon történhet és annál hatásosabb, minél több tényezőt alkalmazunk egyszerre a hétköznapjainkban.