Hogyan befolyásolja a rostfogyasztás a vér koleszterinszintjét?

Hogyan befolyásolja a rostfogyasztás a vér koleszterinszintjét?

A tápcsatornai működés és a rostok fogyasztása nemcsak a felszívódás és kiválasztás lokális viszonyait határozza meg, de távoli szervek, szervrendszerek működését, esetleges kóros folyamatait is befolyásolni képes. A rostokkal bélelt bélrendszer nagymértékben meghatározza, hogy az egyes anyagok milyen mértékben, mekkora sebességgel képesek a keringésbe jutni.

random4A koleszterin az utóbbi években szinte szitokszóvá vált, pedig egy, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen molekuláról van szó. Szerepet játszik a sejthártya felépítésében, megfelelő funkciójának biztosításában, a szteroid hormonok szintézisében, stb. Szintjét a vérben két hatás eredője adja. Egyik oldalon a szervezet saját (endogén) koleszterinszintézise, a másikon a táplálékkal elfogyasztott koleszterin mennyisége áll. Meg kell jegyezni, hogy a szervezet által előállított koleszterin mennyisége is függ a táplálkozástól, például a telített zsírok fogyasztása fokozza a szintézist. A koleszterin szállítását a vérben lipoproteinek végzik. Ezek nagyméretű, összetett molekulák, melyeket lipidek (zsíroldékony anyagok) és fehérjék alkotnak, felszínükön pedig speciális molekulák találhatóak, amik meghatározzák sorsukat a szervezetben. A koleszterin attól függően, hogy mely lipoproteinhez kötődik, lehet LDL-koleszterin (rossz) és HDL-koleszterin (jó koleszterin). Amíg előbbi a szervek erei és a perifériás erek irányába, addig utóbbi ezzel ellentétesen szállítja a molekulát. A koleszterin kiürülése a szervezetből epesavakon keresztül történik.

A kóros folyamat, melyben a koleszterin oroszlánrészt vállal, és ami okkal rontja a megítélését, az érelmeszesedés. A nagy, izmos falú artériákat érintő degeneratív elváltozás szűkíti az erek keresztmetszetét, akadályozza a véráramlást, ami mind rövid, mint hosszú távon súlyos, gyakran visszafordíthatatlan károsodást okozhat a szervek felépítésében és működésében. Leggyakrabban a központi idegrendszer és a szív esik áldozatul, de érintett lehet a vese és a végtagok kis erei is. Az érelmeszesedés egy hosszú, éveken át tartó folyamat, melyet visszafordítani nem, de megelőzni, lassítani lehet. A fentiekből kiderül, hogy a koleszterinszint csökkentésének érdekében számos ponton beavatkozhatunk.

A táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, kellő mértékű rostfogyasztással sokat tehetünk azért, hogy koleszterinszintünket a megfelelő értéken tartsuk és gátoljuk az érelmeszesedés előrehaladását. A Lepicol-ban található egyiptomi útifűmag (Psyllium, Plantago ovata) héját számos vizsgálatban tanulmányozták és több alkalommal sikerült igazolni, hogy fogyasztása jótékonyan befolyásolja a koleszterin vérszintjét.

Kínai kutatók tudományos vizsgálatok eredményeinek összegzésével igazolták, hogy az emelkedett koleszterinszint enyhe és mérsékelt eseteiben a Plantago ovata fogyasztása dózisfüggő módon csökkenti a molekula vérszintjét. Analízisükből kiderül továbbá, hogy a növény hatása az időnek is függvénye; az összkoleszterin szintje a fogyasztást követően gyorsabban csökken, mint az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) értékei. A hatásmechanizmust tekintve finn kutatók tettek megállapításokat. Vizsgálatukból kiderül, hogy az egyiptomi útifűmaghéj rostjai fogságba ejtik a bélbe kiválasztott epesavakat, gátolják visszajutásukat a keringésbe, ezáltal indirekt módon csökkentik a koleszterin vérszintjét. A Lepicol 180g granulátum nagy mennyiségben tartalmazza a fent ismertetett egyiptomi útifűmaghéjat, – egy teáskanálnyi mennyiség közel 3,5g Plantago ovata-t tartalmaz. A termék a Nők Lapja Egészség ajánlásával, VitaminKosár Kft. forgalmazásában érhető el. Megtalálhatja gyógyszertárakban, valamint a www.vitaminkosar.hu webshopjában, bővebben pedig a www.lepicol.hu oldalon olvashat róla.

Forrás:

Department of Pharmacology and Biostatistics, Institute of Medical Sciences, Shanghai Jiaotong University School of Medicine, Shanghai 200025, China. Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials. Second Department of Medicine, University of Helsinki, Finland. Serum lipids and cholesterol metabolism during guar gum, plantago ovata and high fibre treatments.