A rostfogyasztás kíváló alternatívája

A rostfogyasztás kíváló alternatívája

Az ember tápcsatornája mind felépítésében, mind funkciójában rendkívül változatos és összetett. Egy finomhangolt rendszer, mely a mindennapi ritmusunkhoz, jellemző életvitelünkhöz, nem utolsósorban táplálkozási szokásainkhoz a nap minden pillanatában alkalmazkodik. Gyors áttekintésként fussuk csak végig, hányféle feladatnak kell eleget tennie?

  • A bejuttatott táplálék fizikai feldolgozása, hogy az továbbításra és emésztésre alkalmassá váljon
  • Maga a továbbítás, mely a különböző szakaszokon különböző módon történik
  • Az emésztés, mely már a szájüregben elkezdődik és a vékonybél végéig tart
  • A nagy emésztőmirigyek összehangolt működése
  • A felszívás, mely nem engedi a hasznos tápanyagokat és a vizet elveszni
  • Ezzel ellentétesen a tápcsatornai kiválasztás, mely eltávolítja a szervezetből a felesleges és káros anyagokat
  • A tápcsatorna feladatai közé sorolhatjuk az immunológiai funkciókat is, mert bizony sok esetben a tápcsatornát bélelő szövetek első vonalként találkoznak a kórokozókkal

Plantago ovata Sokszor hajlamosak vagyunk könnyelműek lenni, és úgy gondolkozni, hogy amit nem látunk, az nincs is, amiről nem tudunk, az nem is árthat, pedig bizony az emésztőszerveink állapota is legalább olyan figyelmet érdemelne, mint a külsőnké. Ne felejtsük el, hogy tápcsatornánk felszínén keresztül ugyanúgy kapcsolatban állunk a külvilággal, mint a bőrünkön keresztül, de míg az utóbbi ellenállóbb, addig a tápcsatornát bélelő szövetek sérülékenyebbek a külső hatásokkal szemben.

A székrekedés sokak életét megnehezítő kellemetlen tünet. Számos okból létrejöhet, de közös jellemzője a béltartalom továbbításának zavara, a megnövekedett tranzitidő, valamint hogy az érintettek ritkábban járnak wc-re. A háttérben egyfelől a nem megfelelő táplálkozás, másfelől a belek funkciójában, anatómiájában bekövetkezett változás állhat. Ahhoz, hogy a belek kellő sebességgel és hatékonysággal végezhessék szállító funkciójukat, a béltartalomnak megfelelő mennyiségűnek, tömegűnek és szilárdságúnak kell lennie.

A táplálkozást tekintve mindenképp ügyelnünk kell a kellő folyadékbevitelre, a megfelelő hidráltsági állapot fenntartására, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bejuttatására és nem utolsó sorban arra, hogy elegendő rostot fogyasszunk. Különösen fontos a körültekintő táplálkozás az idősebbek esetén, ugyanis idővel renyhébbé válhatnak a bélfalat alkotó simaizmok, polipok szűkíthetik a belek átmérőjét, melyek együttesen nehezítik a béltartalom továbbítását.

A rostfogyasztás egyik igen kiváló alternatívája lehet az egyiptomi útifűmaghéj (Psyllium, Plantago ovata), melynek jótékony hatásáról számos publikáció beszámolt már. Egy vizsgálat a növényt fogyasztó és nem fogyasztó (placebot kapott) csoportokat hasonlított össze és arra volt kíváncsi hogyan változik a tranzitidő, növekszik-e a székelések gyakorisága, továbbá változik-e a széklet tömege és mennyisége? Az eredmények egyértelműen megmutatták, hogy az egyiptomi útifűmaghéj fogyasztásával csökken a tranzitidő, a széklet tömege és mennyisége növekszik, a fogyasztók pedig nagyobb gyakorisággal járnak wc-re. Arra, hogy mi áll a jótékony hatások hátterében egy másik vizsgálat derített fényt. A kutatók megállapították, hogy más növényi rostokkal szemben a Plantago ovata nem fermentálódik, ezen tulajdonsága pedig tartós jelenlétet biztosít számára, hogy bevonhassa a belek belső felszínét. Az általa megkötött nedvesség tömegesebbé, lágyabbá teszi a székletet. Mindezek jelentősen javíthatják a székrekedéssel küzdők életminőségét, megkönnyíthetik mindennapjaikat.

A Lepicol 180g granulátum nagy mennyiségben tartalmazza a fent ismertetett egyiptomi útifűmaghéjat, – napi egy teáskanálnyi mennyiség közel 3,5g Plantago ovata-t tartalmaz. A termék megvásárolható gyógyszertárakban, és webshopunkban>> .

Forrás:

The efficacy of Plantago ovata as a regulator of intestinal transit. A double-blind study compared to placebo, Unidad de Motilidad Digestiva, Hospital Clínico Universitario, Valencia.

An unfermented gel component of psyllium seed husk promotes laxation as a lubricant in humans, From the Department of Nutritional Sciences, University of Wisconsin–Madison, and The Procter & Gamble Company, Mason, OH.