Melyek a haspuffadás okai?

Melyek a haspuffadás okai?

Nem csupán gyerekkorban lehetünk ’szelesek’, előfordul ez a felnőttkorban is. A bélgáz képződése természetes jelenség, mindenkinél jelentkezik, kortól és nemtől függetlenül. Amikor azonban a bélgáz mennyisége meghalad egy bizonyos szintet a has feszülését, nyomást – felfúvódást észlelünk.

  • A bélgáz képződésének okai több tényezőből állnak össze, ezek:
  • étkezések során lenyelt ételben mindig található valamennyi levegő, ami azután bejut a belekbe és gáz formájában jelentkezik;
  • olyan ételeket fogyasztunk, amiket csak részben tudunk megemészteni – ilyenek lehetnek akár a túl rostos, rágós ételek;
  • túl sok szénhidrát (elsősorban keményítő) fogyasztása;
  • és lehet olyan ok is, ami az egyik emésztő-enzim a laktáz hiányára vezethető vissza.

A hasznos baktériumok segítenek a felfúvódás csökkentésében

csajpocakA puffadás jelentősen enyhíthető az ételek jobb megrágásával, így a lenyelt levegő mennyisége csökkenthető. Ezzel az étel jól darabolttá válik és később a lebontás könnyebb lesz a bélben található enzimek és baktériumok számára, mivel a bélgázok képződése, és így a felfúvódás – egyes bélbaktériumok munkájának következménye. Normális esetben, megfelelő bélflóra jelenlétében az emésztés csaknem tökéletes –ilyenkor csak kis mennyiségű, elsősorban széndioxid, metán és hidrogén képződik. Egy hazai vizsgálatban, a kutatók (Dr. Szakály Sándor és munkatársai) azt találták, hogy a magyar lakosság bélflórája nagyon erősen eltér a kívánatostól. Az európai népességben a jótékony, probiotikus baktériumok aránya a teljes baktériumszámhoz viszonyítva 40%, ugyanakkor a magyar lakosság esetében ez csak 12 %.

0 Ft0 termék

Kosár