A pörgős hétköznapok és a rendszertelen étkezési szokások mellett sok embernek nehézséget okoz emésztésük egyensúlyban tartása.
A Lepicol finom rostokból, probiotikus baktériumokból és inulinból álló három-az-egyben formulája sokkal könnyebbé teszi ezt a feladatot.
A probiotikumok
A probiotikumok, a leginkább elfogadott definíció szerint olyan „élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva jótékony hatásúak a gazdaszervezet számára”.
A Lepicol öt probiotikus baktériumtörzset tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszer kiegyensúlyo-zott bélflórájának kialakulásához. Az emésztőrendszer trilliónyi bélbaktériumnak ad otthont, amelyek elősegítik az emésztést, illetve gátolják a kórokozó baktériumok túlszaporodását, valamint jótékony hatást gyakorolnak az immunrendszerre. A kiegyensúlyozott bélflóra segíti az emésztőrendszer hosszú távú és stabil egészségét.
Az ember bélflórája nagyon változó összetételű, több száz különböző baktériumtörzsből áll és minden törzs egyedi tulajdonságokkal és egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Egy 2010-es Chapman és munkatársai által végzett vizsgálat szerint, a probiotikumok keveréke hatékonyan alkalmazható igen változatos tünetek és panaszok esetén, melyek között előfordulnak az irritábilis bél szindróma tünetei, a hasmenés és a bélgyulladás is.
Inulin
Az inulin egy prebiotikus (a bélbaktériumok szaporodását segítő) hatású oldható rost, amelyet a cikórianövény gyökeréből nyernek. A többi élelmi rosthoz hasonlóan az inulin sem bontható a vékonybélben található emésztőenzimek által. A jótékony bélbaktériumok a vastagbélben lebontják és az anyagcseréjükhöz felhasználják az inulint, amely ezáltal segíti a hasznos baktériumok növekedését.
A folyamat eredményeként létrejön egy kölcsönösen előnyös egyensúly a bél és annak baktérium-flórája között. Az in vitro laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a prebiotikumok, például az inulin, előnyös energiaforrást jelentenek a hasznos baktériumtörzsek számára, például a Bifidobactériumok számára, melyek növekedésnek indulnak, ezzel egyidejűleg pedig a potenciálisan kórokozó baktériumtörzsek, mint például az Escherichia coli és a Clostridium difficile száma visszaszorul.
Sok esetben a prebiotikumok hatékonyabbnak bizonyultak, amikor úgynevezett szimbiotikus módon (a pro- és a prebiotikumokat együttesen adva) alkalmazták őket.
A rostokról
A rostok egészségügyi előnyei elvileg jól ismertek, a jelenlegi európai ajánlás napi 25g bevitele.
Ez az, ami valójában hiányzik a modern étrendünkből.
A minőségi rostok hozzájárulnak az egészséges emésztő-rendszer fenntartásához, melyek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei.
Ezeket a rostokat ugyanakkor az ember emésztő-enzimjei nem képesek lebontani.
Régóta ismert, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása segíti az egészséges bélmozgást.
Az oldhatatlan rostok hozzájárulnak a bélsár tömegének növeléséhez, míg az oldható rostok tápanyagforrásként szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára.
Sajnálatos módon, akik különösen érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy valamilyen oknál fogva felborult a bélflórájuk (a bélben található baktériumok összességét nevezzük így) náluk ezek az élelmiszerek irritálóan hathatnak az emésztőrendszerükre.
A Lepicolban található élelmi rost az úgynevezett „útifű maghéj” (Plantago ovata forsk) nagyszerű vízmegtartó képessége folytán segíti a széklet mennyiségének normalizálását, lágy zselészerű anyagot képez, amely megkönnyíti a salakanyagok távozását az emésztőrendszerből. Az útifű maghéj további előnye, hogy sokkal lágyabb rost, mint általában az étrend-kiegészítőkben található rostok, amelyek bélirritációt okozhatnak.